om podcast och RSS

Nu förmedlar vi nyheter om våra gästföreläsningar och ljudinspelningar av dessa genom en s.k. RSS-fil eller "feed". För att komma till vår feed klickar du på ikonen XML PODCAST antingen här nedan eller på sidan för våra gästföreläsningar.

För att få del av informationen prenumererar man sedan på filen genom att kopiera RSS-feedens URL till t.ex. en RSS-aggregator eller webbtjänsten Bloglines eller Mozilla Firefox levande bokmärken.

Alla nyheter hämtas då av programvaran utan att man själv behöver besöka siten för att se om det hänt något nytt.

Är man enbart intresserad av inspelningarna i form av mp3-filer kan man istället använda en podcast-aggregator (podcatcher, podcast receiver) som enbart hämtar hem ljudfilerna. Om man inte vill lyssna vid sin dator, så använder man synkroniseringsfunktionerna hos sin musikspelare så att aktuella ljudfiler automatiskt förs över till en bärbar enhet ("pod") för uppspelning var man vill, när man vill.

Om RSS

RSS innebär att alla information publiceras i en xml-fil med formatet RSS, i vårt fall RSS 2.0.

Förkortningen RSS kan uttolkas på flera olika sätt. RSS 2.0 uttyds Really Simple Syndication men tidigare har även Rich Site Summary och RDF Site Summary förekommit.

Läs mer om RSS och RSS2-specifikationen hos Harvard University
blogs.law.harvard.edu/tech/rss

Om feed-läsare/RSS-aggregatorer

Det finns många gratisprogram eller tjänster som kan läsa RSS-filer och på ett enkelt sätt servera nyheterna i filen till användaren t.ex. Feedreader, RSS Notifier (Windows), Slashdock (Mac), Feedburner (för mobil), Bloglines (webbtjänst) eller webbläsaren Mozilla Firefox "Live bookmark"

Om podcasts

Ordet är en sammansättning av pod ("grej") och broadcast. I USA, där ordet och fenomenet uppstod 2004, har Apples iPod en så stor marknadsandel av mp3-spelarmarknaden att iPod blivit närmast synonymt med bärbar mp3.

Tekniken att prenumerera på radio-program (från enskilda entusiaster eller stora medieföretag) och automatiskt få det senaste inom sina egna intressen synkroniserat till sin mp3-spelare gör radiolyssnandet oberoende av tid, rum och ägarförhållanden på mediemarknaden och väntas revolutinera mediet.

Om podcatchers

En podcatcher är en programvara som samlar in information från RSS-filer men som enbart hämtar ev. ljudfiler och den information som hör till filen. Oftast sker synkroniseringen med mp3-spelaren sen automatiskt genom integration med t.ex. Windows Media Player. Ex. på detta är Juice f.d. Ipodder (Win, Mac, Linux) och IpodderX (Mac, Win beta). Programmet iTunes (Mac, Win) kan fr.o.m. version 4.9 också hämta och synkronisera Podcasts till iPod.

Om du har tekniska problem med vår RSS-fil eller andra synpunkter, var vänlig maila anne.diedrichs@sh.se

Medieteknik - Människa, Medium, Maskin - Campus Haninge, SH